KOPRIVA FORUM

Mos e huq Rastin !

Gjeje kėnaqėsinė e vėrtetė.

Regjistruhu tani !
Pėrdore Mozilla Firefox-in pėr njė shfletim mė kualitative

  Fjalor interneti

  Share
  Leriona
  Leriona
  V.I.P.
  V.I.P.

  Female
  Numri i postimeve : 474
  Age : 30
  Vendbanimi : Prizren
  Profesioni : Studente
  Points : 14
  Registration date : 21/08/2008

  Tema Fjalor interneti

  Mesazh nga Leriona prej 2nd September 2008, 22:57

  Nga A deri tek Z
  Leriona
  Leriona
  V.I.P.
  V.I.P.

  Female
  Numri i postimeve : 474
  Age : 30
  Vendbanimi : Prizren
  Profesioni : Studente
  Points : 14
  Registration date : 21/08/2008

  Tema Terma qe fillojne me A

  Mesazh nga Leriona prej 2nd September 2008, 22:58

  Account Regjistrim, e mbajtur mbi rrjete lokale dhe me sisteme
  operative shumeperdoruesish, e cdokujt perdoruesi i autorizuar nga
  administratori i sistemit. Ky veprim ka qellime identifikuese dhe
  sigurimi. Permban nje emer perdoruesi dhe nje password (shih). 

  Agent Program qe ka per detyre te kerkoje informacione mbi nje teme te
  specifikuar nga perdoruesi. Perdoret edhe per te treguar nje program
  ne gjendje ti beje te ditur perdoruesit qe nje proces ka perfunduar
  ose qe nje ngjarje e parashikuar ka ndodhur. 

  Akamai Shoqeri e krijuar nga nje kerkues i MIT, me qellimin te
  permiresoje sherbimet (shpejtesi, eficence etj) te Internetit. Mund te
  arrihet ne adresen url: http://www.akamai.com/company/origins.html.
  Kuptimi i vertete nga gjuha Hawaiane: (i mencur, i zgjuar). 

  Applet Kod i shkurter programimi. Perdoret vecanerisht ne referim te
  aplikimeve te gjuhes Java (shih) sipas normave te thirrura nga nje nje
  faqe HTML. 

  Arpanet Rrjet i realizuar me 1969 nga Ministria e Mbrojtjes se SHBA
  nepermjet Advanced Research Projects Agency (ARPA). Mbi te eshte
  eksperimentuar dhe ndertuar Interneti.
  Leriona
  Leriona
  V.I.P.
  V.I.P.

  Female
  Numri i postimeve : 474
  Age : 30
  Vendbanimi : Prizren
  Profesioni : Studente
  Points : 14
  Registration date : 21/08/2008

  Tema Terma qe fillojne me B

  Mesazh nga Leriona prej 2nd September 2008, 22:59

  Backbone Rrjet lidhjeje me shpejtesi te larte ndermjet qendrave te
  komutimit (shih), Kuptimi fjale per fjale (shtylla kurrizore). 

  Band Game e vazhdueshme frekuencash e perdorur per nje qellim te
  vecante, per shembull transmetime te dhenash. 

  Bandwidth (gjeresi bande) Matje e kapacitetit te komunikimit ose
  shpejtesise se transmetimit te nje qarku a nje kanali. Matet ne bps
  (bit per sekond) nese qarku eshte dixhital dhe ne Hz (cikle ne sekond)
  nese eshte analogjik. 

  BBS Akronim i Bulletin Board System, buletin elektronik ne te cilin
  perdoruesit mund te lene mesazhet e tyre. Shume BBS kerkejne
  regjistrimin e perdoruesit. 

  Bit Shkurtim i b(inary) (dig)it. Njesia minimale e informacionit qe
  perdoret nga kalkulatoret. Ne forme binare, bit-i mund te jete 1 ose 0
  ose nje kusht logjik i vertete ose i rreme. Nje grup prej 8 bit perben
  nje byte (shih). 

  Bombim Nderprerja drastike e proceseve funksionale te nje kompiuteri;
  shpesh per shkak te nje perdorimi te gabuar te hapsirave te memories.

  Boot Ndezja e kompiuterit ose e startup. 

  BPS Akronim i "Bit Per Sekond". Bit ne sekonde, permasa e shpejtesise
  se nje modem-i. 

  Browser Software qe i lejon perdoruesit te vizualizoje dokumenta HTML
  te nxjera nga World Wide Web, nga nje rrjet tjeter ose nga vet
  kompiuteri i tij. Pjesa me e madhe e browser-ave jane edhe ne gjendje
  te hapin file audio dhe video. Kuptimi fjale per fjale do te thote
  (shfletues). 

  Byte Shkurtim i binary term. Njesi informacioni e perbere nga nje
  sekuence prej 8 bit. Sasia e memories dhe aftesite e memorizimit te
  nje kompiuteri jane pergjithesisht te shprehura si shumfish te byte:
  kilobyte (1024 byte ose 1 KB), megabyte (1.048.576 byte ose 1 MB) apo
  gigabyte (1.073.741.824 byte ose 1 GB). Ekzistojne edhe sisteme ne te
  cilet byte-i eshte i perbere nga me pak ose me shume se 8 bit. Mos
  ngaterroni shkurtimin e byte, B e madhe, me ate te bit, b e vogel.
  Leriona
  Leriona
  V.I.P.
  V.I.P.

  Female
  Numri i postimeve : 474
  Age : 30
  Vendbanimi : Prizren
  Profesioni : Studente
  Points : 14
  Registration date : 21/08/2008

  Tema Terma qe fillojne me C

  Mesazh nga Leriona prej 2nd September 2008, 23:00

  Cache Pjese e memories se kompiuterit, ne te cilen ruhen perkohesisht
  disa te dhena. 

  Carrier Furnizues sherbimesh telekomunikacioni i cili posedon centrale
  komutimi (shih) ne rrjet. 

  CERN Laborator europian i fizikes berthamore ne te cilin u zhvillua
  konferenca e pare mbi World Wide Web. Konsiderohet vendi i lindjes se
  teknologjise WWW. Kerkimet mbi teknologjine WWW dhe percaktimi te
  standarteve relative i jane besuar tani World Wide Web Consortium-it
  (W3C http://www.w3.org). 

  Chat Bashkebisedim ne kohe reale midis shume personave nepermjet
  kompiuterit. 

  Cyberspace Term i shpikur nga shkrimtari amerikan William Gibson, qe
  tregon ambientet e reja virtuale te krijuara nga interaksioneve
  inovative sociale qe ndodhin nepermjet komunikimit informatik. 

  Client Ne nje rrjet lokal ose ne Internet, kalkulator qe hyn ne burime
  te rrjetit te bashkendara apo te furnizuara nga nje kalkulator tjeter
  i quajtur server (shih). 

  Cookie Bllok te dhenash (ne format teksti) i memorizuar nga nje server
  ne Web mbi nje sistem klient. Perdoren per te identifikuar
  perdoruesit, per te udhezuar serverin te dergoje nje version te
  personalizuar te faqes Web qe kerkohet, per te derguar te dhena te
  account-it te perdoruesit dhe per qellime te tjera administrative. 

  Cracker Person qe kalon permasat e sigurimit te nje sistemi informatik
  dhe arrin hyrjen e pa autorizuar. Pergjithesisht me qellimin e vetem
  te hyje ne sistem. 

  Cracking Veprim kopjimi ilegal i software tregetar, duke dhunuar dhe
  thyer celsat e mbrojtjes dhe regjistrimit te perdorura. 

  Crash Nderprerja e nje programi ose demtimi i nje njesie te diskut.
  Nje crash programi shkakton humbjen e te gjitha te dhenave te pa
  ruajtura dhe mund ta leje sistemin operativ aq te paqendrueshem sa
  mund te kete nevoje per nje rindezje te kalkulatorit.
  Leriona
  Leriona
  V.I.P.
  V.I.P.

  Female
  Numri i postimeve : 474
  Age : 30
  Vendbanimi : Prizren
  Profesioni : Studente
  Points : 14
  Registration date : 21/08/2008

  Tema Terma qe fillojne me D

  Mesazh nga Leriona prej 2nd September 2008, 23:01

  Database Eshte nje bashkesi te dhenash. Permban kerkimin, renditjen,
  rikombinimin, (shikimet) e shumfishta apo livelet e abstragimit te te
  dhenave qe ndodhen poshte. Perkthimi fjale per fjale eshte banka e te
  dhenave. 

  Decompression Metode kodifikim/dekodifikim i sinjaleve qe lejon te
  transmetoje (ose arkivoje) me shume informacione se ato qe ndryshe do
  te gjenin hapsire fizike ne memorie. 

  Dedicated Dispozitiv, program ose procedure te rezervuara per nje
  detyre apo nje funksion unik. Per shembull quhet (Linje e dedikuar)
  nje linje komunikimi private e marre me qira nga nje shoqeri
  telekomunikacionesh. 

  Demo Version me permbajtje funksionalisht te kufizuar i nje software-i
  qe shperndahet falas per qellime demostrative dhe reklamuese. Shkurtim
  i (demo(nstration)), demostrim. 

  Desktop Zona e ekranit ne te cilen shfaqen te gjitha dritaret e
  aplikimeve. Kuptimi fjale per fjale (tryeze). 

  Dial-Up Lidhje me nje rrjet PC e kryer nepermjet thirrjes telefonike.

  Digital firm Rezultat i procedures informatike e bazuar mbi nje sistem
  celsash asimetrik cift, nje publike dhe nje private, qe i lejon
  nenshkruesit, nepermjet celesit privat, dhe marresit, nepermjet
  celesit publik, te shfaqin dhe te verifikojne prejardhjen dhe
  integritetin e nje dokumenti informatik apo nje bashkesie dokumentash
  informatik. 

  DNS Akronim i Domain Name System, sistem emertimi i domain-it. Nje PC
  i dedikuar me nje database kryen konvertimin e emrit te host-it (shih)
  ne nje adrese IP (shih). 

  Domain Eshte pjesa e fundit e nje adrese Interneti, si (.com),
  (.it), (.fr), (.de) etj. Ne gjeografine e rrjetit, domaini kufizon dhe
  identifikon nje pjese te rrjetit. Identifikuesi i nje host-i
  ripermbledh hierarki te ndryshme domainesh dhe nendomainesh. 

  Download Veprimi i transferimit dhe kopjimit te file-ve me natyre te
  ndryshme nga nje kompiuter tjeter ne PC personal. (Shkarkim) 

  Driver Software ose seri udhezimesh qe i lejojne kompiuterit te
  komunikoje me nje dispozitiv tjeter.
  Leriona
  Leriona
  V.I.P.
  V.I.P.

  Female
  Numri i postimeve : 474
  Age : 30
  Vendbanimi : Prizren
  Profesioni : Studente
  Points : 14
  Registration date : 21/08/2008

  Tema Terma qe fillojne me E

  Mesazh nga Leriona prej 2nd September 2008, 23:01

  E-mail Electronic mail ose poste elektronike. Metode komunikimi e
  bazuar mbi kompiutera te lidhur ne rrjet, ne te cilin nje a me shume
  perdorues dergojne/marrin mesazhe elektronike duke perdorur nje
  program drejtimi te postes elektronike. 

  Extranet Rrjete me teknologji Internet qellimi i te cilave eshte te
  lidhin ndermjet tyre ne menyre te mbrojtur rrjete lokale
  gjeografikisht te largeta.
  Leriona
  Leriona
  V.I.P.
  V.I.P.

  Female
  Numri i postimeve : 474
  Age : 30
  Vendbanimi : Prizren
  Profesioni : Studente
  Points : 14
  Registration date : 21/08/2008

  Tema Terma qe fillojne me F

  Mesazh nga Leriona prej 2nd September 2008, 23:02

  FAQ Akronim i Frequently Asked Question, pyetje te kerkuara shpesh.

  Firewall Nje dispozitiv hardware dhe/ose software qe per motive
  sigurimi vendoset ndermjet nje rrjeti lokal dhe pjeses se jashtme,
  duke kryer funksionin e filtrit mbi paketat e te dhenave ne hyrje dhe
  ne dalje. 

  Freeware Program per kompiuter i furnizuar falas dhe shpesh i vene ne
  dispozicion ne Internet ose nepermjet grupesh perdoruesish.
  Zhvilluesit e nje software te tille shpesh mbajne ta gjitha te drejtat
  dhe perdoruesit nuk jane doemosdoshmerisht te lire te kopjojne apo
  shperndajne me tej programe te tilla. 

  FTP Akronim i File Transfer Protocol, protokoll (shih) per trasferimin
  e file-ve.
  Leriona
  Leriona
  V.I.P.
  V.I.P.

  Female
  Numri i postimeve : 474
  Age : 30
  Vendbanimi : Prizren
  Profesioni : Studente
  Points : 14
  Registration date : 21/08/2008

  Tema Terma qe fillojne me G

  Mesazh nga Leriona prej 2nd September 2008, 23:02

  Gateway Konvertues protokolli. Nje nyje specifike e aplikimit qe lidh
  ndermjet tyre rrjete me karakteristika te ndryshme. Konverton kodet e
  te dhenave dhe protokollet e transmetimit per te garantuar
  nderoperimin. 

  GIF Akronim i Graphics Interchange Format. Format standart per file-at
  grafike ne WWW. Shume i perhapur sepse perdor nje metode kompresimi te
  integruar qe zvogelon permasat e file-it. 

  GUI Akronim i Graphical User Interface, interface grafike.
  Leriona
  Leriona
  V.I.P.
  V.I.P.

  Female
  Numri i postimeve : 474
  Age : 30
  Vendbanimi : Prizren
  Profesioni : Studente
  Points : 14
  Registration date : 21/08/2008

  Tema Terma qe fillojne me H

  Mesazh nga Leriona prej 2nd September 2008, 23:02

  Hacker Person hollesisht i afte ne analizen dhe perdorimin e sistemeve
  te kalkulatoreve. Shpesh e perdorur ne sens negativ per te
  identifikuar ata qe fale aftesive te tyre, hyjne ilegalisht ne
  sistemet e kalkulatoreve. Term amerikan i perkthyeshem ne shqip (ai qe
  i fut duart gjithkund). Shih edhe "cracker". 

  Hacker Crackdown Operacion policor i kryer ne 1990 ne SH.B.A. kunder
  hacker-ave informatik. E para ne llojin e saj dhe me e zgjeruara e me
  e organizuara nga cdo perpjekje e meparshme. 

  Home Page Faqja kryesore e nje adrese interneti, nga e cila mund te
  niset navigimi. 

  Host Kompiuter, i lidhur ne rrejt me kompiutera te tjere, qe zoteron
  informacione ose sherbime.
  Leriona
  Leriona
  V.I.P.
  V.I.P.

  Female
  Numri i postimeve : 474
  Age : 30
  Vendbanimi : Prizren
  Profesioni : Studente
  Points : 14
  Registration date : 21/08/2008

  Tema Termat qe fillojne me I

  Mesazh nga Leriona prej 2nd September 2008, 23:05

  IMAP4 Versioni i katert i protokollit IMAP. Akronim i Internet Message
  Access Protocol. Protokoll ne gjendje t�i drejtoje mesazhet direkt ne
  serverin e postes. Ne kete menyre eshte e mundur t�i hedhesh te gjithe
  mesazhet ne server dhe te shkarkosh vetem titullin e tyre. Protokoll
  tejet i perdorshem nese ke mesazhe qe permbajne attachment me permasa
  te larta dhe ne rastin kur do t�i ndashe mesazhet mes shume
  perdoruesish ose thjesht mund te hysh ne kutine e postes tende nga
  kompiuter te ndryshem. 

  Internet year Njesi matjeje kohore qe i korespondon 7 vjet ne boten
  fizike. 

  Intranet Rrjet lokal qe �edhe pse nuk eshte e perdorshme nga jashte�
  perdor teknologji Interneti. 

  IP (adrese) Numer binar me 32 bit (4 byte) qe identifikon ne menyre
  univoke nje kalkulator host (shih) i lidhur me Internet dhe me
  kalkulatore te tjere, me qellimin te arrije komunikimin nepermjet
  transferimit te paketave. Nja adrese IP paraqitet ne kete forme:
  212.141.53.165 

  ISDN Akronim i Integrated Services Digital Network, Rrjet digital me
  sherbime te integruar. Sistem transmetimi i te dhenave me linje
  telefonike, nepermjet lidhjeve te vecanta. Garanton nje shpejtesi me
  te larte transmetimi. 

  ISP Akronim i Internet Service Provider. Furnizues i sherbimit per
  hyrjen ne Internet, pa ndermjetesine e te cilit nuk do te ishte e
  mundur lidhja me rrjetin.
  Leriona
  Leriona
  V.I.P.
  V.I.P.

  Female
  Numri i postimeve : 474
  Age : 30
  Vendbanimi : Prizren
  Profesioni : Studente
  Points : 14
  Registration date : 21/08/2008

  Tema Terma qe fillojne me J

  Mesazh nga Leriona prej 2nd September 2008, 23:06

  Java Gjuhe programimi e zhvilluar nga Sun Microsystems dhe perdoret
  per realizimin e aplikimeve te shperndara ne rrjet. 

  JPEG Akronim i Joint Photographic Experts Group. Standart i perhapur
  qe perdoret per pamjet fotografike. Shume browser web pranojne pamjet
  JPEG si formati standart per vizualizimin e file-ave.
  Leriona
  Leriona
  V.I.P.
  V.I.P.

  Female
  Numri i postimeve : 474
  Age : 30
  Vendbanimi : Prizren
  Profesioni : Studente
  Points : 14
  Registration date : 21/08/2008

  Tema Terma qe fillojne me K

  Mesazh nga Leriona prej 2nd September 2008, 23:06

  Kernel Pjesa qendrore e nje sistemi operativ. Drejton memorjen,
  file-at dhe periferiket, mban te azhornuar daten dhe oren, lancon
  aplikimet dhe cakton burimet e sistemit. 

  Klient Ne nje rrjet lokal ose ne Internet, kalkulator qe hyn ne burime
  te rrjetit te bashkendara apo te furnizuara nga nje kalkulator tjeter
  i quajtur server (shih). 

  Kompresim Metode kodifikim/dekodifikimi te sinjaleve qe lejon
  transmetimin (ose arkivimin) te me shume informacioneve nga ato qe
  mund te kishin gjetur hapsire fizike ne suportin e memorizimit. 

  Komutim Modalitet komunikimi qe perdor lidhje te perkohshme dhe jo te
  perhershme per shkembimin e informacioneve ndermjet dy perdoruesve. Ne
  rrjetet e kalkulatoreve komutimi i paketes i lejon te dhenave (paketa)
  te vihen ne rruge (komutuar) nepermjet stacioneve ndermjetese qe, se
  bashku, sherbejne per te lidhur dergues dhe marres. 

  Konvergjence Midis disiplinash dhe teknologjish te ndryshme, per
  shembull kur komunikime telefonike dhe informatike konvergojne ne
  fushen e telekomunikimeve. Edhe (te arrijne se bashku).
  Leriona
  Leriona
  V.I.P.
  V.I.P.

  Female
  Numri i postimeve : 474
  Age : 30
  Vendbanimi : Prizren
  Profesioni : Studente
  Points : 14
  Registration date : 21/08/2008

  Tema Terma qe fillojne me L

  Mesazh nga Leriona prej 2nd September 2008, 23:07

  LAN Akronim i Local Area Network, rrjet privat e kufizuar brenda 10 km
  per bashkendarjen e burimeve (HD, printera, modem-a dhe periferike te
  tjera). 

  Logoff Procedure dalje nga nje kompiuter host. Edhe logout. 

  Logon Procedure hyrje ne nje kompiuter host. Edhe login.
  Leriona
  Leriona
  V.I.P.
  V.I.P.

  Female
  Numri i postimeve : 474
  Age : 30
  Vendbanimi : Prizren
  Profesioni : Studente
  Points : 14
  Registration date : 21/08/2008

  Tema Terma qe fillojne me M

  Mesazh nga Leriona prej 2nd September 2008, 23:07

  Mailing List Liste emrash dhe adresash poste elektronike te grupuar
  nen nje emer te vetem. Duke derguar nje e-mail ne adresen qe
  perfaqeson te gjithe listen, dhe automatikisht ose me nderhyrjen e
  moderuesit te mailing list, do te ridergohet te gjithe pjestareve te
  asaj mailing list. 

  MIME Akronim i Multipurpose Internet Mail Extensions. Standart qe
  shtrin SMTP-ne (shih) per t�i lejuar te dhenave me natyre te ndryshme,
  te transmetohen nepermjet postes elektronike. 

  Modem Akronim i derivuar nga bashkimi MODulator-DEModulator.
  Dispositiv komunikimi qe i lejon nje kalkulatori te transmetoje
  nepermjet nje linje telefonike standart, duke konvertuar sinjalin nga
  analogjik ne dixhital dhe anasjelltas. 

  Motor kerkimi Program i arritshem nepermjet rrjetit i cili eshte ne
  gjendje te indikoje dhe furnizoje, sipas kerkeses se perdoruesit,
  informacione te pranishme ne Internet. 

  MP3 Shkurtim i Mpeg1 Layer 3, format qe lejon kompresimin e file-ave
  zanore duke mbajtur nje cilesi te krahasueshme me ate te nje CD audio.

  MPEG Standart kompresimi te pamjeve ne levizje. 

  Multimedialitet Kombinim i tingujve, grafikes, animacionit dhe videos.
  Per PC-ne keta tipe te ndryshme te te dhenave nuk jane vec bit.
  Leriona
  Leriona
  V.I.P.
  V.I.P.

  Female
  Numri i postimeve : 474
  Age : 30
  Vendbanimi : Prizren
  Profesioni : Studente
  Points : 14
  Registration date : 21/08/2008

  Tema Terma qe fillojne me N

  Mesazh nga Leriona prej 2nd September 2008, 23:07

  Nerd Ne gjuhen rinore amerikane tregon nje person te fiksuar, te
  pafate dhe pak jashte mendjes. Shpesh identifikohet me (maniakun) e
  kompiuterit. 

  Network Sistem elementesh te nderlidhur per te vendosur nje komunikim
  lokal ose te larget (remot) (me ze, video, te dhena, etj) dhe per te
  lehtesuar shkembimin e informacioneve midis perdoruesve me interesa te
  perbashket. Mund te jete i thjeshte, me nje kabell prej pak metrash i
  shtrire midis disa kompiuterave, ose kompleks, si qindra mijra
  kompiutera ne te gjithe boten te lidhur me kabllo me fibra optike,
  linja telefonike dhe satelite. Nga anglishtja (rrjet). 

  Newbie Perdorues i ri dhe jo ekspert i rrjetit. 

  Newsgroup Grupe diskutimesh mbi tema specifike qe gjenden ne Internet.
  Per te lexuar mesazhet dhe te marresh pjese ne diskutimet duhet te
  jesh i regjistruar ne keto newsgroup.
  Leriona
  Leriona
  V.I.P.
  V.I.P.

  Female
  Numri i postimeve : 474
  Age : 30
  Vendbanimi : Prizren
  Profesioni : Studente
  Points : 14
  Registration date : 21/08/2008

  Tema Terma qe fillojne me O

  Mesazh nga Leriona prej 2nd September 2008, 23:08

  Off line Pershkruam kushtin se kur nuk je i lidhur ne Internet (ose me
  pergjithesisht me nje sistem telematik). 

  On line Ajo qe eshte lidhur me nje sistem telematik. Thuhet edhe per
  perdoruesit kur perdorin nje kompiuter i cili vet eshte i lidhur. 

  Paralel Modalitet transmetimi te te dhenave dhe bit-ve te kontrollit
  njekohesisht mbi fije te lidhura paralelisht.
  Leriona
  Leriona
  V.I.P.
  V.I.P.

  Female
  Numri i postimeve : 474
  Age : 30
  Vendbanimi : Prizren
  Profesioni : Studente
  Points : 14
  Registration date : 21/08/2008

  Tema Terma qe fillojne me P

  Mesazh nga Leriona prej 2nd September 2008, 23:08

  Password Bashkesi karakteresh alfanumerike qe, te shoqeruara me nje
  emer perdoruesi (user name), percaktojne ne menyre univoke ate
  perdorues dhe e vertetojne per hyrjen ne nje seri burimesh. Nga
  anglishtja (fjale kalim). 

  PCMCIA Akronim i Personal Computer Memory Card International
  Association. Shoqate konstruktoresh dhe furnizuesish e lindur vec me
  qellimin per promovimin dhe perhapjen e PC Card. Kjo e fundit eshte
  nje dispozitiv i heqshem, e cila ka formen te ngjashme me nje karte
  krediti, e cila mund te permabje memorie te tipeve te ndryshme, nje
  modem, nje pershtates per rrjete lokale ose nje hard disk. 

  Plug in Program software qe mund te integrohet ne nje aplikim me te
  madh per t�i dhene funksione te metejshme. Per shembull ne browserat
  mund te futen plug in per te ekzekutuar file (pergjithesisht
  animacione) qe perkundrazi nuk do te mund te njiheshin nga browseri.

  Plug \’n\’ Play Sistem qe i lejon nje PC te autokonfigurohet per te
  njohur dhe per te perdorur menjehere komponente hardware te lidhur ose
  ndryshuar pergjate funksionimit. Eshte e mundur te lidhesh me
  kompiuterin nje monitor tjeter, nje printer apo nje modem pa e
  konfiguruar ne sistemin operativ. 

  POP Akronim i Point Of Presence. Pike hyrje ne rrjet per tu lidhur me
  koston e nje telefonate urbane. 

  POP3 Versioni 3 (ajo e tashme) e standartit Post Office Protocol.
  Protokoll (shih) per server (shih) ne Internet qe merr, memorizon dhe
  transmeton poste elektronike dhe per klient (shih) mbi PC qe lidhen me
  serverin per te shkarkuar dhe te derguar poste elektronike. 

  Portal Web site qe ofron nje game te gjere sherbimesh: informacion,
  zbavitje, kerkim ne Internet, blerje on-line, e-mail dhe hapsira web
  personale. 

  PPP Akronim i Point-to-Point Protocol. Protokoll (shih) per
  transferimin e te dhenave per te kryer lidhje telefonike, per shembull
  mes nje kompiuteri dhe Internetit. PPP-ja ofron, ne krahasim me
  protokolle te ngjashem, nje mbrojtje me te madhe per sa i perket
  sigurise dhe ruajtjes se te dhenave perballe nje trafiku me te larte.
  Nga anglishtja protokoll pike me pike. 

  Protokoll Bashkesi rregullash standarte qe lejojne transferimin,
  marrjen dhe njohjen e informacioneve mes makinave. 

  Provider 

  Furnizues i sherbimit per hyrjen ne Internet, pa
  ndermjetesine e te cilit nuk do te ishte e mundur lidhja me rrjetin.
  Leriona
  Leriona
  V.I.P.
  V.I.P.

  Female
  Numri i postimeve : 474
  Age : 30
  Vendbanimi : Prizren
  Profesioni : Studente
  Points : 14
  Registration date : 21/08/2008

  Tema Terma qe fillojne me Q

  Mesazh nga Leriona prej 2nd September 2008, 23:09

  Qafe shisheje Shprehje qe tregon limitet e kapacitetit te nje sistemi
  ne drejtimin e trafikut te te dhenave ne kushte ngarkese te larte. 

  Query Bashkesi instruksionesh per te nxjerre te dhena nga nje database
  dhe per prezantimin e vet atyre per perdorim.
  Leriona
  Leriona
  V.I.P.
  V.I.P.

  Female
  Numri i postimeve : 474
  Age : 30
  Vendbanimi : Prizren
  Profesioni : Studente
  Points : 14
  Registration date : 21/08/2008

  Tema Terma qe fillojne me R

  Mesazh nga Leriona prej 2nd September 2008, 23:09

  RAS Akronim i Remote Access Service. Software i Windows qe lejon te
  arrish nje hyrje remote ne nje kompiuter te lidhur ne rrjet, dhe nga
  ai te lidhesh me Internetin, nepermjet modemit. 

  Robot Ne boten e World Wide Web, jane gjera te kuptuara pergjithesisht
  si programme qe pershkruajne te gjithe rrjetin ne kerkim te
  informacioneve per t�i indeksuar ne nje motor kerkimi ose per te
  gjetur gabime ne web-site-et. 

  Router Pergjate nje rrjeti komunikimi, dispozitiv qe merr nje pakete
  te dhenash dhe e dergon ne makinen pasuese pergjate rruges se
  dorezimit. I perkthyeshem me termin (rrugezues).
  Leriona
  Leriona
  V.I.P.
  V.I.P.

  Female
  Numri i postimeve : 474
  Age : 30
  Vendbanimi : Prizren
  Profesioni : Studente
  Points : 14
  Registration date : 21/08/2008

  Tema Terma qe fillojne me S

  Mesazh nga Leriona prej 2nd September 2008, 23:10

  Serial Modalitet transmetimi te te dhenave ne menyre sekuenciale mbi
  nje linje te vetme transmetimi. 

  Server Kompiuteri qe permban informacionin e nevojshem per perdoruesit
  e quajtur klient. Komunikimi arrihet me kerkesen e nje sherbimi nga
  ana e klientit dhe realizimin si vijim te detyres nga ana e serverit.

  SGML Akronim i Standard Generalized MarkUp Language. Gjuhe e perdorur
  per pershkrimin e gjuheve te tjera strukturore te bazuara mbi kode per
  krijimin e dokumentave. Gjuha HTML, per shembull, percaktohet
  (definohet) nepermjet SGML. 

  Shareware Software i mbuluar nga copyright, i shperndare mbi baze te
  nje prove para blerjes. Pas nje fare periudhe kohe, kush deshiron te
  vazhdoje te perdore programin ftohet te paguaje per te marre nje
  version perfundimtar te atij programi (jo me (trial) apo (evaluation)). 

  SMTP Akronim i Simple Mail Transfer Protocol. Pjese e TCP/IP (shih)
  per dergim te mesazheve nga nje kalkulator ne nje tjeter ne nje rrjet.
  I perdorur ne Internet per te rrugezuar posten elektronike.
  Leriona
  Leriona
  V.I.P.
  V.I.P.

  Female
  Numri i postimeve : 474
  Age : 30
  Vendbanimi : Prizren
  Profesioni : Studente
  Points : 14
  Registration date : 21/08/2008

  Tema Terma qe fillojne me T

  Mesazh nga Leriona prej 2nd September 2008, 23:11

  TCP/IP (Protokoll) Akronim i Transmission Control Protocol/Internet
  Protocol. Protokoll per komunikimet mes kalkulatoreve. Eshte bere
  standarti i faktit per transmetimin e te dhenave brenda rrjeteve,
  perfshi Internetin. 

  Telnet Protokoll qe lejon te lidhesh dhe te punosh nga nje kompiuter
  remot. Duke u lidhur me nje sistem tjeter, perdoruesit mund te kene
  hyrje ne sherbimet e Internetit qe mund te mos jene te disponueshme ne
  kompiuterin e tyre.
  Leriona
  Leriona
  V.I.P.
  V.I.P.

  Female
  Numri i postimeve : 474
  Age : 30
  Vendbanimi : Prizren
  Profesioni : Studente
  Points : 14
  Registration date : 21/08/2008

  Tema Terma qe fillojne me U

  Mesazh nga Leriona prej 2nd September 2008, 23:11

  Upload Te kopjosh dhe/ose te dergosh nje file nga kompiuteri yt ne nje
  sistem remot. 

  URL Akronim i Uniform (ose Universal) Resource Locator. Identifikues
  universal i burimeve, metode standart per te komunikuar me nje server
  ne rrjet dhe t�i japesh adresa per te arritur nje faqe Web ose komanda
  (ftp). 

  User name Identifikues me te cilin hyn ne burimet (pergjithesisht te
  nje rrjeti). Se bashku me passwordin perfaqesojne kredencialet te nje
  perdoruesi, me bashkimin e te cilave perdoruesi njihet nga sistemi.

  USB Akronim i Universal Serial Bus. Metode lidhjeje seriale per te
  lidhur periferike me nje kompiuter. Standarti USB mund te lidhe me
  PC-ne deri ne 127 periferike (CD-ROM te jashtem, printera, modem,
  mouse dhe tastiera) nepermjet nje porte te vetme te perbashket. Kjo
  eshte e mundur duke i lidhur gershet periferiket. 

  UserID 

  Identifikues me te cilin hyn ne burimet (pergjithesisht te
  nje rrjeti). Se bashku me passwordin perfaqesojne kredencialet te nje
  perdoruesi, me bashkimin e te cilave perdoruesi njihet nga sistemi.
  Leriona
  Leriona
  V.I.P.
  V.I.P.

  Female
  Numri i postimeve : 474
  Age : 30
  Vendbanimi : Prizren
  Profesioni : Studente
  Points : 14
  Registration date : 21/08/2008

  Tema Terma qe fillojne me V

  Mesazh nga Leriona prej 2nd September 2008, 23:12

  VGA Akronim i Video Graphics Adapter. Standart per interface-in video.

  VPN Akronim i Virtual Private Network, rrjet privat virtual. Bashkesi
  nyjesh ne nje rrjet publik si Internet qe shkembejne te dhena mes tyre
  duke perdorur nje teknologji mbrojtjeje nga pergjime te mundshme nga
  ana e perdoruesve te pa autorizuar, sikur nyjet te ishin te lidhura
  nepermjet linjave private.
  Leriona
  Leriona
  V.I.P.
  V.I.P.

  Female
  Numri i postimeve : 474
  Age : 30
  Vendbanimi : Prizren
  Profesioni : Studente
  Points : 14
  Registration date : 21/08/2008

  Tema Terma qe fillojne me W

  Mesazh nga Leriona prej 2nd September 2008, 23:12

  WAP Akronim i Wireless Application Protocol. Protokoll i konceptimit
  te ri qe lejon hyrjen ne Internet nepermjet telefonit celular. 

  WebTV Sistem hyrjeje ne World Wide Web dhe vizualizimi i faqeve Web ne
  ekran televiziv nepermjet set-top box, kit i nevojshem per te marre
  dhe shkembyer te dhena qe permban brenda edhe modem. 

  WWW Akronim i World Wide Web. Rrjet boteror i strukturimit te
  informacionit dhe i burimeve ne modalitetin hipertekstual. Nepermjet
  perdorimit te protokolleve te ndryshem, dhe pergjithesisht te gjuhes
  html lejon vizualizimin e pamjeve, filmimeve e zerave. Sherbim i
  krijuar nga CERN-i i Gjeneves. Kuptimi fjale per fjale: (rrjete
  merimange boterore).

  Sponsored content

  Tema Re: Fjalor interneti

  Mesazh nga Sponsored content


   Ora ėshtė 23rd January 2019, 00:33